Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Με την ίδια λογική, μπορώ να γεμίσω τα ντόνατς μου με μαρμελάδα ή να τα αφήσω σκέτα. Φαντασία να υπάρχει και γεύσεις!
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το κακάο και το αλάτι. Ανακατεύω μια γύρα. Σχηματίζω με μια κουτάλα ή με τα χέρια μια λακούβα στη μέση του μείγματος και ρίχνω τη μαγιά, το γάλα και το βούτυρο, το οποίο έχω πρώτα λιώσει σε ένα μπρίκι. Ρίχνω και το αβγό και ξεκινάω να ζυμώνω καλά με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία, αφράτη ζύμη. Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας μου και πλάθω τη ζύμη εκεί για 5', ώστε να αποκτήσει ελαστικότητα. Τη μεταφέρω σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζω με μια μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνω για 30'-1 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει.
Ξαναδουλεύω με τα χέρια τη ζύμη, τραβώντας τη και ζυμώνοντάς τη. Τη χωρίζω σε κομμάτια και πλάθω το καθένα σε ό,τι σχήμα θέλω ή στο κλασικό στρογγυλό του ντόνατ.
Αφού έχω δώσει το σχήμα που θέλω στο ντόνατ μου, βάζω ένα κομμάτι κουβερτούρα στο κέντρο και κλείνω και πάλι με ζύμη, πιέζοντας ελαφρώς.
Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνω λίγο ηλιέλαιο και το αφήνω να κάψει. Προσθέτω μέσα τα ντόνατς κι όταν πάρουν χρώμα, τα αναποδογυρίζω ώστε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τα αφήνω μέσα σε μπολ ή πιατέλα που έχω στρώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν από το λάδι.
Σε ένα μπολ, αναμειγνύω τη ζάχαρη, κατά προτίμηση ψιλή, με την κανέλα και το κακάο σε ό,τι ποσότητα θέλω ή αν δε θέλω, παραλείπω κάποιο συστατικό. Είτε κυλάω μέσα στο μείγμα τα ντόνατς, να πάρουν γεύση και άρωμα είτε τα πασπαλίζω από πάνω!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!