Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν θέλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω μαύρες σταφίδες και να τις ποτίσω για 1 ώρα περίπου σε αλκοόλ (π.χ. Grand Marnier), μέχρι να τραβήξουν.
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις ξανθές σταφίδες και τα μπαχάρια καλά τριμμένα. Σε ένα μπρίκι λιώνω με προσοχή να μη μου καεί το βούτυρο. Στον κάδο του μίξερ χύνω το βούτυρο, το γάλα και το αβγό κι αφού χτυπήσω καλά, προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνω με τα χέρια. Αν δω ότι η ζύμη μου κολλάει στα χέρια, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μου, την ξαναδουλεύω για λίγα λεπτά με τα χέρια και τη χωρίζω σε 12 κομμάτια. Δίνω στρογγυλό σχήμα στα σταφιδόψωμά μου, σπιράλ ή ό,τι άλλο σχήμα θέλω και τα τοποθετώ σε ένα ταψί ή στη λαμαρίνα που έχω καλύψει με λαδόχαρτο. Αφήνω λίγο κενό μεταξύ τους. Με ένα μαχαίρι χαράζω την επιφάνεια των σταφιδόψωμων σε σχήμα σταυρού (όχι μέχρι κάτω).
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το νερό και τη ζάχαρη, να ομογενοποιηθούν. Τα περνάω σε ένα κορνέ και με τη ζύμη αυτή γεμίζω τους σταυρούς που χάραξα πάνω στα σταφιδόψωμά μου!
Αφήνω τα σταφιδόψωμα σε σβηστό φούρνο για 30' να φουσκώσουν ξανά και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30'. Τα βγάζω από το φούρνο και όση ώρα κρυώνουν, ετοιμάζω το γλάσο πορτοκάλι.
Σε ένα μπολάκι περνάω τη ζάχαρη με τις κουταλιές από το χυμό του πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο ή έτοιμο) κι ανακατεύω με ζωηρές κινήσεις. Εάν το γλάσο βγαίνει πολύ πηχτό, μπορώ να προσθέτω ελάχιστο ακόμη χυμό. Αφού γίνει το γλάσο μου, περιχύνω με αυτό τα σταφιδόψωμα!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!