Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Ένα εξαιρετικά γρήγορο γλυκό, που τρώγεται... εξίσου γρήγορα!
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρόλι και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη μας κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάω σε μικρά κομμάτια με τα χέρια τα μπισκότα. Τα περιχύνω με το βούτυρο, αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του να μην καώ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το κακάο και το αλκοόλ ή τον φρεσκοστυμμένο χυμό. Ανακατεύω πολύ καλά με μια κουτάλα ή με τα χέρια (φορώντας γάντια αν θέλω), ώστε να σχηματιστεί ένα μαλακό, ενιαίο μείγμα, που μοιάζει με εύπλαστη πλαστελίνη.
Στον πάγκο της κουζίνας μου στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου και μέσα αδειάζω το μείγμα του μωσαϊκού μου. Κλείνω τις δύο μεγάλες πλευρές της λαδόκολλας προς το κέντρο και ρολάρω, δίνοντας στο γλυκό το στρογγυλό, μακρόστενο σχήμα ενός σαλαμιού. Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κουτάλι και να φέρω το μείγμα προς τη μία μεγάλη πλευρά, ώστε να σφίξω το γλυκό με τη λαδόκολλα και να το ρολάρω προς το υπόλοιπο κομμάτι του χαρτιού.
Αφού έχω κλείσει καλά το μωσαϊκό, το αφήνω στην κατάψυξη 3-4 ώρες ή ένα ολόκληρο βράδυ, να παγώσει καλά και να σφίξει αρκετά. Κόβω σε φέτες την άλλη μέρα και σερβίρω.
Για να το διατηρήσω, αρκεί να το έχω στο ψυγείο μου!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!