Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Τραγανό μπισκότο με την έκπληξη στο εσωτερικό: μαρμελάδες σε διάφορες γεύσεις και βρώμη στην κορυφή για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Θέλουμε να καβουρδίσουμε το αλεύρι καταρχήν. Ρίχνω το αλεύρι σε ένα μεγάλο κατσαρόλι και σε μέτρια φωτιά και το αφήνω για 5' να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας συνεχώς. Το αλεύρι θα πάρει ένα ελαφρώς ρόδινο χρώμα και θα βγάλει το άρωμά του. Κοσκινίζω το καβουρδισμένο αλεύρι σε ένα μπολ και το αφήνω στην άκρη. Τοποθετώ το ίδιο κατσαρόλι στη φωτιά και το γεμίζω με τη βρώμη. Το καβουρδίζω με τον ίδιο τρόπο για 3', ανακατεύοντας συνεχώς. Η βρώμη θα έχει πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα και θα έχει τονιστεί το άρωμά της.
Περνάω την καβουρδισμένη βρώμη στο μπλέντερ και την αλέθω σε σκόνη. Μεταφέρω τη σκόνη στο μπολ μαζί με το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύω με ένα πιρούνι πρόχειρα και το αφήνω στην άκρη, να πέσει τελείως η θερμοκρασία από το αλεύρι και τη βρώμη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά, προσθέτω στο μείγμα το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια. Το δουλεύω με τα δάχτυλα να πάει παντού και να ενσωματωθεί, σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ και με το σύρμα ανακατεύω ζωηρά το αβγό με το γάλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα, να ενσωματωθούν. Ενώνω αυτό το μείγμα με το μείγμα της βρώμης που ετοίμασα πριν.
Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου. Παίρνω τη μισή ποσότητα από το μείγμα, την κάνω μπάλα και την ανοίγω σε δίσκο. Αν η ζύμη είναι αρκετά σκληρή για να δουλευτεί, την αφήνω στο ψυγείο για 10'. Τη γεμίζω με μαρμελάδα της αρεσκείας μου (μαρμελάδα φράουλα, μαρμελάδα βερίκοκο, μαρμελάδα ροδάκινο, μαρμελάδα κυδώνι κτλ.). Παίρνω την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος, φτιάχνω μια μπάλα και την ανοίγω σε δίσκο, πάνω στον προηγούμενο. Έτσι σχηματίζω ένα τεράστιο μπισκότο με γέμιση. Με κουπ πατ κόβω μπουκιές και τις αραδιάζω σε λαδόχαρτο ή σιλπάτ που έχω στρώσει πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το αβγό με το νεράκι, να αφρίσει λιγάκι.
Με ένα πινέλο καλύπτω τα μπισκότα με το αβγό. Από πάνω πασπαλίζω με την άχνη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20', να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα τα βουτήματά μου.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!