Συνταγές για γλυκά

Ορφέας

Ορφέας

Ροζ Milkshake Καρύδας (vegan)

ροδόνερο, γάλα σόγιας, καρύδα, χρώμα ζαχαροπλαστικής, τριαντάφυλλο

Ροζ Milkshake Καρύδας (vegan)

Το παγώνουμε και το σερβίρουμε.

~

Το συγκεκριμένο milkshake είναι vegan (ιδανικό για χορτοφάγους).

Μους φράουλα

φράουλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, πηκτίνη

Μους φράουλα

Αν δε βρούμε πηκτίνη, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε χρησιμοποιώντας ελάχιστο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

Υγιεινές μπάρες με σοκολάτα και βρώμη

βρώμη, μέλι

Υγιεινές μπάρες με σοκολάτα και βρώμη

Υγιεινές μπουκίτσες, χωρίς ζάχαρη, που δεν στερούνται όμως τη γλυκιά γεύση.

~

Με μόνο 4 υλικά και χωρίς φούρνο, έχετε ένα νόστιμο πρωινό ή μπισκότο για τη μέρα σας.

Τσουρέκι για το Πάσχα

αβγά, γάλα, μαχλέπι, κάρδαμο, πορτοκάλι, μαγιά

Τσουρέκι για το Πάσχα

Αντί ν'αγοράσουμε, είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξουμε μόνοι μας το παραδοσιακό τσουρέκι. Αξίζει τον κόπο κι άλλωστε, 1 φορά το χρόνο το κάνουμε.
βασική ζύμη σαμπλέ

αγελαδινό βούτυρο , αβγά

βασική ζύμη σαμπλέ

Η συγκεκριμένη δόση βγάζει (αναλόγως και το μέγεθος της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσω) αρκετή ζύμη για να φτιάξω 2 τάρτες. Φυσικά μπορώ να ψήσω μικρά ταρτάκια! Αν λοιπόν θέλω, αποθηκεύω το μισό ζυμάρι στο ψυγείο, καλά κλεισμένο με μεμβράνη, και το διατηρώ για 2 βδομάδες. Ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
πίτα λεμονιού (lemon pie)

αβγά, λεμόνι, αβγά, κορν φλάουρ, κρέμα γάλακτος, γάλα

πίτα λεμονιού (lemon pie)

Έντονες γεύσεις, αρώματα, χρώματα κι ένα απαλό στρώμα από καμένη μαρέγκα στην κορυφή. Σαν σκηνικό... μόνο που είναι γλυκό και βρώσιμο.

~

Η συγκεκριμένη συνταγή για ζύμη κάνει και για πάστα φλώρα.

ρυζόγαλο

ρύζι, γάλα, κορν φλάουρ

ρυζόγαλο

Το αγαπημένο ρυζόγαλο που μου 'φτιαχνε η γιαγιά μου, με πολλή αγάπη... Το ίδιο απολαυστικό κι εθιστικό, κρύο όσο και ζεστό.
προφιτερόλ (profiteroles)

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, κορν φλάουρ, κρόκος αβγού

προφιτερόλ (profiteroles)

Αν δεν σκοπεύω να ψήσω αμέσως τα σου, μπορώ να τα διατηρήσω στο ψυγείο για 4-5 μέρες, σκεπασμένα με πετσέτα.

~

"Σου" σημαίνει κέρδος.

 

σως σοκολάτας (για προφιτερόλ)

γάλα, κρέμα γάλακτος

σως σοκολάτας (για προφιτερόλ)

Με την καυτή ή χλιαρή σως σοκολάτας, περιχύνω τα σουδάκια και τα εκλεράκια μου, για ένα πιο εντυπωσιακό και σοκολατένιο αποτέλεσμα.
λαχταριστοί κι αρωματικοί λουκουμάδες

μέλι, πορτοκάλι, λεμόνι, καρύδια

λαχταριστοί κι αρωματικοί λουκουμάδες

Μπορώ να περιχύσω τους λουκουμάδες με λιωμένη κουβερτούρα ή να τους βουτήξω σε λιωμένη σοκολάτα.
γλυκό του κουταλιού φράουλα

γλυκόζη, φράουλα

γλυκό του κουταλιού φράουλα

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι.

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
 

limoncello (λιμοντσέλο)

λεμόνι, λάιμ, οινόπνευμα, σαφράν

limoncello (λιμοντσέλο)

Το σαφράν (ζαφορά) το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε χρώμα (έντονο κίτρινο, κροκί), στο ηδύποτό μας.

~

Είναι προτιμότερο στο πρώτο στάδιο (με τις φλοίδες) να χρησιμοποιήσουμε κάποιο δοχείο με μεγάλο στόμιο όπως βάζο, παρά στενό όπως μπουκάλι, γιατί θα δυσκολευτούμε με τις φλούδες των φρούτων.

1 2